Weboldal készítés: Mi a különbség a tervező és a fejlesztő között?

webdesigner - webfejlesztő

Sokan azt feltételezik, hogy a tervezők és a fejlesztők többé-kevésbé ugyanazt a szerepet töltik be, és könnyen belátható, hogy miért. Sok tervező azt is állítja, hogy ismeri a fejlesztést, és fordítva. Mindkettőnek azonban nagyon eltérő szerepe van, és fontos, hogy ismerje a különbséget, mielőtt szakembert választ új weboldala elkészítéséhez.

Mit csinálnak a tervezők?

Ha megnéz egy weboldalt, a külső megjelenés a webdesigner munkája. Az oldal vizuális vonatkozásait, a színvilágot, a betűtípusokat, a képeket, a grafikákat a tervező határozza meg, aki szaktudással rendelkezik arról, hogy mindez hogyan kombinálható a legjobb összhatás érdekében.

A tervezők elkészítik az oldalak elrendezését. Az Ön által biztosított tartalmat használják fel az oldalak kitöltésére és a körülöttük lévő tervek létrehozására. A használhatóságra törekszenek, ami azt jelenti, hogy a navigáció egyértelmű és egyszerű legyen, hogy a látogatók könnyen eligazodjanak.

Egyes tervezők speciális ismeretekkel rendelkeznek bizonyos területeken. Például egyesek a tipográfia szakértői, míg mások logók létrehozására specializálódnak. A tervezők gyakran szorosan együttműködnek Önnel annak biztosítása érdekében, hogy az Ön elképzelése megvalósuljon. Kérdéseket tesznek fel, példákat mutatnak be, és frissítésekkel látják el a weboldalt, hogy aktív szerepet tudjon játszani a folyamatban.

Összességében kreatív személyekről van szó, akik elkötelezettek amellett, hogy honlapját széppé, elegánssá és élvezetessé tegyék.

Mit csinálnak a fejlesztők?

A fejlesztőknek nagyon eltérő, de ugyanolyan fontos szerepük van, és gyakran lesz legalább egy fejlesztő a csapatban, amikor Ön egy webdesign céget alkalmaz.

A funkcionalitás a legnagyobb szempont a fejlesztő számára. Biztosítaniuk kell, hogy minden zökkenőmentesen működjön a színfalak mögött, hogy a felhasználói élmény fokozódjon. A háttérben olyan dolgokon dolgoznak, amelyekről a weboldal felhasználói esetleg nem is tudnak, de amelyek elengedhetetlenek a weboldal zökkenőmentes működéséhez.

A fejlesztők általában műszakibbak, mint a tervezők. Tudják, hogyan kell kódot írni különféle nyelveken, beleértve a CSS-t, HTML-t, JavaScriptet és még sok mást. Webes űrlapokkal is dolgoznak, és adatbázisokat hoznak létre, ezek ismét olyan dolgok, amelyeket nem biztos, hogy észrevesz az oldal használatakor, de nagy különbséget jelentenek a működésében.

A fejlesztők tesztelni fogják a weboldal használhatóságát is, hogy megtalálják a hibákat, és kijavítsák azokat, mielőtt azok problémát okoznának a felhasználók számára.

Melyikre van szüksége?

A rövid válasz: mindkettőre. A tervezők és a fejlesztők szerepe nagyon eltérő, de általános céljuk lényegében ugyanaz: működő, vonzó weboldal létrehozása, amelyet öröm használni.

A legtöbb tervező és fejlesztő tud egy kicsit egymás képességeiről. A tervezők egy kicsit ismerhetik a kódolást, a fejlesztők pedig képesek lehetnek tervezésre. Legalább megértik mindkét terület fontosságát a weboldal készítése során.

Ajánlott cikkek