Bőrgyógyászati ​​diagnosztikai tesztek bőrbetegségekre

bőrgyógyászati kezelések

A bőrgyógyászat az orvostudománynak az a ága, amely a bőr, a haj, a köröm és a nyálkahártya betegségeivel foglalkozik. A bőrgyógyász számos különféle diagnosztikai eljárást végez, beleértve a fizikális vizsgálatokat, biopsziákat, vérvizsgálatokat és képalkotó vizsgálatokat.

Biopszia

A biopszia egy olyan eljárás, amellyel szövetmintákat távolítanak el a test egy területéről mikroszkóp alatti vizsgálat céljából. Gyakran bőrgyógyász végzi a bőrrák diagnosztizálására.

Exfoliatív citológia

A hámló citológia (más néven kaparás) egy olyan teszt, amely a bőr felszínéről vett sejteket vizsgálja. Ezt a tesztet gyakran használják bőrrákok, például melanoma diagnosztizálására.

Citológia

A biopszia olyan sebészeti eljárás, amelynek során szövetmintákat vesznek ki a szervezetből mikroszkóp alatti vizsgálat céljából. Általában bőrgyógyász végzi a rákos daganatok azonosítására.

Dermoszkópia

A dermoszkópia egy nem invazív diagnosztikai technika, amelyet a bőr felszínének vizsgálatára használnak. Ez magában foglalja a nagyító lencse használatát a bőr epidermiszének (legkülső rétegének) megtekintéséhez. Ez lehetővé teszi az orvos számára, hogy láthassa a színben, a szerkezetben és az érrendszeri mintázatokban bekövetkező változásokat, amelyek bizonyos betegségekre utalnak.

Mikroszkópos vizsgálat

A bőrgyógyász mikroszkóp segítségével megvizsgálja a páciens bőréből vett szövetmintákat. Ezeket a mintákat ezután egy laboratóriumba küldik, ahol mikroszkóp alatt megvizsgálják őket.

(Figyelem! A Cikk írója nem orvos, vagy bőrgyógyász!)

Ajánlott cikkek